Japonský brúsny kameň SK11 - zrnitosť 3000

Brúsny vodný kameň od japonskej značky SK11 o jemnej zrnitosti #3000 JIS na brúsenie ostrie nožov, dlát, čepelí hoblíkov a ďalších. Stojanček súčasťou balenia. Veľkosť kameňa 175 x 55 x 16 mm. Vyrobené v Japonsku.

 

sk11_japan_logo

Japonské vodné brúsne kamene sú známe svojim špičkovým brúsnym výkonom. Brúsne častice sú vodou veľmi rýchlo vyplavené, čo odkrýva nové, ostré kryštály a tým vždy poskytne prvotriedny povrch na brúsenie akejkoľvek čepele. Počas brúsenia vzniká tzn."brúsna kaša", ktorú je možné vytvoriť aj vďaka pomocných kameňov"Nagura". Táto kaša zvyšuje efektivitu brúsneho procesu. Japonské vodné kamene sa smú lubrikovať iba vodou, nikdy nepoužívajte olej. Tieto kamene je možné namáčať do vody na zvýšenie brúsneho výkonu, ale nikdy ho vo vode nenechávajte dlhodobo, čo môže ovplyvňovať väzbu kryštálov a viesť k praskaniu.

vyrobené_v_japonsku

Vlastnosti brúsneho kameňa:

✅ Zrnitosť JIS: #3000
✅ Vodný kameň
✅ Na vyhladzovanie, naozaj jemný kameň
✅ Stojanček súčasťou balenia
✅ Vyrobené v Japonsku

Akú hrubosť vybrať?

Na brúsenie naozaj tupé alebo nerovné čepele použite kamene s nízkym JIS číslom (japonská klasifikácia pre zrnitosť). Čím nižšie číslo, tým väčšia hrubosť kameňa. Kamene s vysokým JIS číslom sú určené na finálne a jemné brúsenie či vyhladzovanie.

brusne_kamene_zrnitosť

  • #120 až #600 JIS: pre tupé a nerovné čepele
  • #700 až #2000 JIS: pre normálne brúsenie
  • #3000 až #5000 JIS: na jemné brúsenie kvalitných čepelí
  • #6000+ JIS: extrémne jemné kamene na vyhladzovanie či odstraňovanie škrabancov

Ako brúsiť pomocou vodných kameňov?

japonsky_hoblik_informace Pre správne brúsenie japonským vodným kameňom je vhodné si pripraviť (okrem noža a kameňa) aj utierku a nádobu s vodou (napr. z plastu). Vodný kameň ponorte do nádoby na cca 10 minút, aby kameň dostatočne nasal vodu. Potom kameň položte na utierku, nôž uchopte do svojej dominantnej ruky na plocho čepeľou k sebe a začnite brúsiť.

Nôž by mal na kameni ležať vo vodorovnej pozícii zhruba v uhle cca 45 ° na šírku a samotná čepeľ by mala spočívať na ploche kameňa v uhle 15 až 20 °. Ukazovák ruky, v ktorej držíte rukoväť, by mal spočívať na chrbte čepele a tri prsty druhej ruky by mali byť položené na bočnej strane čepele. Dávajte pozor, aby ste sa pri manipulácii neporanili.

Týmto úchopom posúvajte rovnomernými pohybmi čepeľ po celom povrchu kameňa zhruba 30x. Na povrchu kameňa sa začne tvoriť tekutina podobná kaši - túto tekutinu pri medzibrúsení nestierajte, pretože zvyšuje efektivitu brúsneho procesu. Pokiaľ kameň začne počas brúsenia vysychať, potrite ho opätovne malým množstvom vody.

Proces by ste mali niekoľkokrát opakovať tak, aby bola celá čepeľ rovnomerne nabrúsená. Po brúsení nôž a kameň umyte vodou, vysušte utierkou a uložte na suchom mieste.