Tradičné japonské stolárske dláto SENKICHI KIN - 9 mm
Ručne robené japonské kované dláto najvyššej akosti od značky SENKICHI KIN typu Tatakinomi (叩き鑿). Laminovaná dvojvrstvová čepeľ s vysokou tvrdosťou a vybraním zníži trenie spracovaného materiálu. Telo vytvorené metódou kováčskeho zvárania. Ostrie je do rukoväte zasadené v miernom uhle. Vhodné na bežné stolárske použitie. Šírka čepele 9 mm. Vyrobené v Japonsku.
Čepele tradičných japonských dlát Nomi (鑿) sú vyrobené laminovaním z dvojvrstvovej ocele. Samotné telo je úmyselne vyrobené z mäkšieho materiálu, ktorý tlmí rázy pri údere paličkou a znižuje šancu na poškodenie nástroja . Ostrie je však vytvorené z extrémne tvrdej karbónovej ocele, z ktorej sa pri výrobe stane vrstva s tvrdosťou 62 Rc pri klasických Nomi dlát, až do tvrdosti 67 Rc pri japonských dlátách s HSS čepeľou, pričom klasické európske dláta dosahujú iba 58 až 60 Rc.
Ručne vyrábané dláta Nomi sú vytvorené metódou kováčskeho zvárania, ktorá sa používala celosvetovo pred nástupom lacnej mäsovo vyrábanej ocele. Bohužiaľ táto kedysi vynikajúca technika sa vo výrobe dlát mimo Japonska dnes už prakticky nevyužíva.
Vlastnosti dláta Nomi:
✅ Tradičné japonské dláto Nomi
✅ Na bežné stolárske použitie
✅ Ručne vyrábané
✅ Tvrdosť čepele 63 Rc
✅ Vybraný profil ostria = menšie trenie
✅ Ostrie pod uhlom = vyššia pracovná hĺbka
✅ Rukoväť z červeného duba
✅ Vyrobené v Japonsku
Ostrie je do rukoväte zasadené v miernom uhle, čo umožní dosiahnutie vyššej pracovnej hĺbky. Vybraný profil ostria zmenší plochu, ktorou sa dláto dotýka spracovaného dreva a znižuje trenie materiálu . Zároveň sa tým dláto ľahšie brúsi a po opätovnom brúsení si čepeľ udržuje rovný tvar. Brúsenie týchto dlát je odporúčané pomocou mokrých japonských brúsnych kameňov, čím vás nástroj odmení vynikajúcou ostrosťou a odolnosťou ostrie po dlhú dobu.
Objímku dlát Nomi je potrebné pred prvým použitím osadiť.