Hodvábny pílový list pre Sugoi 420-6.5

História
Um Kogyo Inc. z Japonska je špecialistom na výrobu ručných píl od roku 1919. V priebehu rokov si táto stále rodinná spoločnosť vybudovala jedinečné postavenie na trhu a jej píly sú právom považované za najlepšie na svete. Nesmierna starostlivosť pri výrobe, pozornosť venovaná každému detailu, používanie len tých najlepších materiálov, tradičné japonské postupy a množstvo patentovaných vylepšení zaručujú dokonalú funkčnosť každého výrobku. Modelový rad Silky dnes zahŕňa viac ako 100 modelov píl, z ktorých si každý nájde niečo pre seba. Píly Silky používajú profesionálni arboristi, drevorubači, lesníci, záhradníci, poľovníci, stolári, záchranné zbory, outdooroví nadšenci alebo dokonca špeciálne jednotky niektorých armád. Hovorí sa, že ak raz vyskúšate pílu Silky, už sa nikdy nevrátite k inej značke.

Míľniky
1919 - Katsuji Miyawaki zakladá dielňu na výrobu ručných píl v japonskom meste Kisho. Rozhodne sa vyrábať čo najlepšie píly v slávnej nožiarskej oblasti. V povojnovom období v jeho práci pokračuje jeho syn Uiči Mijawaki, ktorý na píly aplikuje mnohé inovatívne riešenia a Silky sa postupne stáva triedou samou o sebe.
V 70. rokoch 20. storočia spoločnosť Silky vyvíja revolučný stroj na obrábanie pílových listov a ich ostrosť a trvanlivosť sa stáva neporovnateľnou s ostatnými.
V 80. rokoch spoločnosť Silky vyvíja vlastný tvar pílových zubov, ktoré nazýva 4-Retsume a Mirai-Me. Vďaka absencii rozvádzača píly a jedinečnému tvaru zubov s celkovo štyrmi reznými hranami (namiesto jednej) dosahujú nové píly veľmi pôsobivé výsledky rezania a stávajú sa jasnou voľbou číslo jeden pre profesionálnych používateľov.
Vroku 1985 boli predstavené modely Gomtaro a Gomboy, pri ktorých bola po prvýkrát použitá vysokokvalitná guma na rukovätiach. Manipulácia s pílou aj v náročných podmienkach sa tak zlepšila o desiatky percent. Okrem toho píly získali medzinárodné ocenenia za vynikajúci dizajn a nový systém skladania Gomboy stanovil nové štandardy pre skladacie píly.
Naprelome 20. a 21. storočia potom spoločnosť Silky výrazne posilnila svoju firemnú identitu a predstavila množstvo nových krásnych píl založených na neprekonateľnej technológii pílových zubov 4-Retsume a Mirai-Me. To, čo zostalo v priebehu desaťročí nemenné, je dokonalá organizácia práce, tradičné, často tajné alebo patentované postupy, nákup komponentov len od najlepších japonských dodávateľov a predovšetkým množstvo ručnej práce a vášne, ktoré sú vložené do každej jednej píly. Japonci chápu a ctia stromy ako symbol prírody, z ktorej sme vzišli. Z toho vyplýva snaha o dokonalosť nástrojov používaných na starostlivosť o stromy a drevo všeobecne. Len dokonale hladký a tenký rez zabezpečí rýchlu regeneráciu drevného tkaniva a minimalizuje riziko vzniku chorôb.

Používatelia hodvábu dokážu tieto vlastnosti oceniť a odovzdať ich ďalším potenciálnym používateľom. To zabezpečilo dlhodobý kontinuálny rast spoločnosti Um Kogyo Inc, ktorá sa už takmer 100 rokov pýši tým, že je výrobcom kvalitných a originálnych píl Silky.

Základný materiál
Ak je materiál pílového listu vyrobený z mäkkej ocele, rezanie je príjemnejšie, ale je tu problém s rýchlym opotrebovaním materiálu. Ak je materiál veľmi tvrdý, rezanie je menej príjemné kvôli odporu v dreve a vibráciám, opotrebenie materiálu je nízke, ale kvôli zníženej pružnosti sa pílový list opäť láme. Silky kombinuje výhody oboch princípov. Oceľ na výrobu čepelí SAE 1095 C obsahuje vysoký podiel uhlíka. Vďaka tomu má inak pružná oceľ vďaka uhlíku vysokú odolnosť. Tá je ďalej zdokonalená špecifickým procesom tepelného spracovania, ktorý spolu s presne definovaným procesom chladenia dodáva pílovým listom Silky ich jedinečné vlastnosti. List môžete napríklad ohnúť do oblúka a po uvoľnení sa vráti do pôvodného tvaru bez deformácie, a to všetko pri životnosti materiálu až trikrát dlhšej ako pri bežných pílach. Kombinácia dobrých vlastností tvrdej a mäkkej ocele je tak dovedená k dokonalosti.

Výroba
Laserové rezanie základného tvaru
Po spracovaní základnej ocele sa tvar každého pílového listu vyreže na presných laserových strojoch. Údaje sú, samozrejme, uložené v pamäti stroja, takže zmena jednotlivých modelov v závislosti od dopytu je veľmi rýchla. Konkávne brúsenie a leštenie Tu výsledný tvar pílového kotúča nadobúda špecifický tvar. Táto časť procesu, ktorá je tiež veľmi dôležitá pre výsledné vlastnosti píly, je stále zahalená rúškom tajomstva a ani dlhoroční zákazníci spoločnosti Silka nepoznajú všetky detaily tohto procesu. Používajú sa špeciálne brúsne kamene z jedinej oblasti, čo dáva kameňom jedinečné vlastnosti, a netradičný je aj celý proces konečného leštenia. Leštenie sa kombinuje s namáčaním v špeciálnych olejových kúpeľoch. Výsledkom celého procesu je dokonalý povrch a mierne konkávny tvar lišty, ktorý minimalizuje trenie píly v dreve, a tým výrazne znižuje celkovú námahu pri rezaní.

Nanášanie chrómovej mikrovrstvy
Nanesenie veľmi tenkej chrómovej vrstvy na pílový list ďalej zlepšuje pevnostné parametre píly, zvyšuje odolnosť voči korózii a pôsobeniu živice.

Brúsenie zubov
Brúsenie zubov kladie mimoriadne nároky na presnosť, pretože tvar zubov, ktoré používa Silky, dáva pílam jedinečné vlastnosti. Bežne majú zuby na ručných pílach len jednu reznú hranu, ale na všetkých pílach Silky nájdete zuby so štyrmi reznými hranami.

Vysokofrekvenčné elektroimpulzné kalenie zubov
Na rozdiel od bežných píl, ktoré buď vôbec nekalia zuby, alebo indukčne kalia celý zub s veľkou časťou čepele, Silky používa veľmi presnú metódu kalenia, pri ktorej sa zahrievajú a kalia len samotné zuby alebo dokonca len časti zubov, kde je táto úprava požadovaná. Výsledkom je stále rovnaká pružnosť celého pílového listu, vysoká odolnosť zubu proti zlomeniu a vďaka metóde kalenia aj trikrát dlhšia životnosť pílového listu ako pri štandardných pílach.

Unikátne zuby Mirai-Me a 4-Retsume
Vbežnej píle majú zuby dve úlohy: 1. prerezať bunkovú stenu dreva a 2. odstrániť piliny Vďaka procesu brúsenia má zub Silky štyri rezné hrany (nie len jednu), takže píla Silky má ďalšiu dôležitú úlohu - prerezať pozdĺžne a priečne vlákna. Tie sú často príčinou toho, že sa bežné píly preplnia a píla je potom výrazne menej schopná rezať. Preto sú zuby na bežných pílach ďalej od seba, aby sa vlákna dali odstrániť. Keďže píly Silky si s vláknami poradia, píla môže byť vybavená oveľa väčším počtom zubov - zrejmým výsledkom je rýchlejšie rezanie s menšou námahou. Zuby píl Silky sú bez vedenia píly (stopky). Bežné zuby píly sú rozložené do strán (zuby sú striedavo ohnuté na jednu a druhú stranu). Tým sa výrazne zväčšuje šírka rezu. Je to hlavne preto, aby sa pílový list nezasekával do materiálu. Zuby na pílach Silky pracujú na inom princípe. Zuby sú brúsené priamo na úzkom profile pílového listu a nie sú rozvedené. Jedinečný konkávny tvar pílového listu zabezpečuje, že sa pílový list nekrúti. Výsledkom tejto jedinečnej technológie je výrazne užší profil celého pílového listu a rez, ktorý je v porovnaní s tradičnou pílou o celých 50 % užší. To tiež znamená, že píla musí preťať o 50 % menej drevených buniek a rezanie je vďaka tomu oveľa jednoduchšie. Ďalšou významnou výhodou je dokonalá čistota samotného rezu. Pre záhradkárov to znamená výrazne rýchlejšie zacelenie rany v dreve a pre stolárov oveľa čistejší a presnejší rez bez otrepov. Na rezanie suchého dreva alebo stromov s nízkym obsahom vody v bunkách (dub, jabloň) Silky odporúča 13 až 32 zubov na každé 3 cm dĺžky zubu. Pre drevo s veľkými bunkami obsahujúcimi veľké množstvo vody (voda je nestlačiteľná, preto je potrebná väčšia medzera medzi zubami) je ideálna hodnota 6,5 až 13 zubov na 3 cm. Silky má dva základné tvary pílových listov. Rovný, ktorý je vhodnejší na rezanie od ramien nadol, a zahnutý, ktorý je vhodnejší, ak väčšinu času režete nad úrovňou ramien.

Mirai-Me (väčšina píl Silky) zuby nie sú rozdelené a sú brúsené do konkávneho pílového listu zub je brúsený zo 4 strán pre ešte lepšie rezanie obilia a odstraňovanie pilín každý piaty zub je brúsený zrkadlovo 4-Retsume (modely Hayauchi, Masaru a Ibuki) zuby na konkávnom pílovom kotúči sú mierne rozdelené zub je brúsený zo 4 strán pre čistotu a účinnosť rezania každý šiesty zub na píle nie je rozdelený

Najlepšia rukoväť
Až na niektoré výnimky, keď je rukoväť píly Silky vyrobená z ocele alebo hliníka, používa Silky na materiál rukoväte špeciálnu gumu - GOM. To má niekoľko hlavných výhod. Pocit z povrchu je veľmi príjemný, príjemne hreje aj v chladnom počasí a vďaka poddajnému povrchu vás rukoväť netlačí ani po celodennej práci. Okrem toho sa nešmýka ani v spotených rukách, čo má zase pozitívny vplyv na manipuláciu s celou pílou, a tým aj na bezpečnosť. Rukoväť tiež účinne tlmí vibrácie, ktoré vznikajú pri rezaní. ¨

Dôležitou vlastnosťou píly Silky je, že telo píly prechádza ako jeden kus cez celú rukoväť až po jej koniec. Nikdy preto nehrozí, že by sa kotúč zlomil za hranou začiatku rukoväte, ako je to pri niektorých iných pílach, a celá píla tvorí pevný celok, ktorý sa pri rezaní v rukoväti neohýba. Ovládanie píly počas rezania je tak dokonalé. Demontáž rukoväte pri výmene pílového listu je tiež veľmi jednoduchá a každý používateľ túto operáciu ľahko zvládne sám.

Bezchybná ergonómia
Pri tradičných pílach sa reže smerom od tela (prítlak). Pri tomto spôsobe rezania sa zapájajú najmä tricepsy, ale iným spôsobom, než je bežný charakter ich práce. To spôsobuje, že práca je po chvíli veľmi únavná a znižuje mieru kontroly, ktorú máte nad nástrojom. Okrem toho je uhol medzi predlaktím, zápästím a pílou ergonomicky nevhodný a zvyšuje riziko zápalu karpálneho tunela a tenisového lakťa. Pri pílach Silky sa rez vykonáva pri pohybe píly smerom k telu (ťahom). Pri tomto spôsobe rezania sú uhly medzi nástrojom a ramenom ergonomicky oveľa priaznivejšie a navyše sa zapája najsilnejší sval ramena - biceps. Vďaka tomu je práca výrazne menej únavná aj po dlhšom čase. Okrem toho vďaka úzkemu profilu pílového listu je potrebné rezať podstatne viac materiálu ako pri iných pílach, čo má za následok nielen menšie trenie, ale aj zníženie vibrácií až o 80 %. K zníženiu vibrácií ďalej prispieva uhlík obsiahnutý v oceli, ktorý absorbuje vibrácie. Výsledkom je opäť menšia únava svalov ako pri bežných pílach. K príkladnej ergonómii a dokonalému pocitu z práce samozrejme prispieva aj samotný tvar rukoväte a materiál, z ktorého je rukoväť vyrobená. Pri mnohých skladacích pílach Silky možno navyše nastaviť uhol medzi rukoväťou a pílovým listom v dvoch polohách, aby bola poloha pri rôznych spôsoboch rezania čo najprirodzenejšia. Rezanie s pílou Silky je veľmi jednoduché. Na pílu nie je potrebné tlačiť, je lepšie nechať pílu, aby sama vykonala svoju prácu. Píly Silky sa stali víťazom mnohých porovnávacích testov ručných píl (napr. v našom časopise d-Test 2/2013).

Jednoduchá údržba Zuby píl Silky sa nemusia rozplietať ani brúsiť (Mirai-me). Aj napriek tomu vydržia trikrát dlhšie ako bežné píly. Zuby sa dajú brúsiť len na niektorých vybraných modeloch so 4-rýchlostnými zubami. Aj tieto zuby však vydržia trikrát dlhšie ako bežné. Na očistenie pílového listu od zvyškov živice stačí použiť jemné rozpúšťadlo a potom lištu utrieť handričkou s kvapkou oleja. Pílu uchovávajte v puzdre a počas skladovania ju chráňte pred dlhodobým pôsobením vlhkosti.