Japonské obojručné dláto na dokončovacie práce - 42 mm

Ručne robené japonské kované dláto typu Tsukinomi (突き鑿). Laminovaná dvojvrstvová čepeľ s vysokou tvrdosťou . Telo vytvorené metódou kováčskeho zvárania. Určené na dokončovacie práce, čistenie a dorovnávanie rezaných spojov. Šírka čepele 42 mm . Vyrobené v Japonsku.

japonske_dlato_sk11

Dláto typu Tsukinomi nie je určené pre údery kladivom , ale slúži na dokončovacie práce pri použití oboma rukami, čistení či dorovnávaní rezaných spojov.

Čepele tradičných japonských dlát Nomi (鑿) sú vyrobené laminovaním z dvojvrstvovej ocele. Ostrie je vytvorené z extrémne tvrdej karbónovej ocele , z ktorej sa pri výrobe stane vrstva s tvrdosťou 62 Rc pri klasických Nomi dlát, až do tvrdosti 67 Rc pri japonských dlátách s HSS čepeľou, pričom klasické európske dláta dosahujú iba 58 až 60 Rc.

Ručne vyrábané dláta Nomi sú vytvorené metódou kováčskeho zvárania , ktorá sa používala celosvetovo pred nástupom lacnej mäsovo vyrábanej ocele. Bohužiaľ táto kedysi vynikajúca technika sa vo výrobe dlát mimo Japonska dnes už prakticky nevyužíva.

vyrobené_v_japonsku



Vlastnosti dláta Tsukinomi:

✅ Japonské dláto typu Tsukinomi
✅ Pre dokončovacie práce
✅ Obojručné dláto
✅ Ručne vyrábané
✅ Tvrdosť čepele 63 Rc
✅ Vybraný profil ostria = menšie trenie
✅ Rukoväť z červeného duba
✅ Vyrobené v Japonsku

Vybraný profil ostria zmenší plochu, ktorou sa dláto dotýka spracovaného dreva a znižuje trenie materiálu . Zároveň sa dláto ľahšie brúsi a po opätovnom brúsení si čepeľ udržuje rovný tvar. Brúsenie týchto dlát je odporúčané pomocou mokrých japonských brúsnych kameňov, čím vás nástroj odmení vynikajúcou ostrosťou a odolnosťou ostrie po dlhú dobu.